søndag 1. mars 2015

SuperEilert

På tide å prøve noe "nytt"! Pop-up kort krever nøyaktighet og tålmodighet. Det hender at det bokstavelig talt skjærer seg...

Forsiden.
Motivet er det digitale stempelet Superduper Boy fra Mo Manning. Det er fargelagt med Copics, skjært ut og limt på med limputer. Stjernene er kuttet med Momenta Stars Mix & Match Dies. Teksten er Memory Box Classic Upper Alphabet Set (98361). En glitterpenn og stjerneklistremerker er brukt for litt ekstra effekt. Mønsterpapiret er fra en pakke som ble kjøpt i USA for snart 20 år siden. Den må kalles et 90 % bomkjøp siden innholdet ikke matchet bildet på forsiden, og de fleste fargene viste seg å være lite anvendelige.
 
Det er ikke så ofte jeg pynter innsiden av kortene mine. Det er to grunner til det; kortene får for høy vekt til at de kan sendes som vanlig A-post og et lite snev av latskap. Dette kortet skal leveres personlig og da spiller ikke vekten noen rolle.
 
Innsiden av kortet.
 Målet var å få plass til å skrive "Hurra" på "trappen" som står ut. Kortene mine er ofte 14,5 x 14,5 cm (14,5 x 29,1 cm) fordi det passer fint i konvoluttene jeg har. Slik ble målene beregnet:
  1. Del høyden på kortet på ønsket antall trappetrinn. Her er det 14,5/5 = 2,9 cm.
  2. Første trappetrinn får samme dybde som trinnets høyde = 2,9 cm.
  3. Bestem hvor langt ut det nederste trappetrinnet skal gå og del differansen på antall trappetrinn minus en. Her er det 6,9-2,9 = 4 cm. 4/(5-1) = 1 cm. Legg så på 1 cm på hvor bretten for hvert nytt trappetrinn skal være (se blå tall på malen under).
Så skal det måles og skjæres. Her er det lett å gå på en liten smell når man skal skjære (heldigvis kan man jukse litt og skjule feilkutt bak mønsterpapirpanelene uten at det synes for de som ikke fingransker...).

Mal for innsiden av kortet.
Tegn opp både bretter og kuttelinjer med blyant.
  1. Mål fra kanten og inn til midten av kortet. Her skal bretten til det øverste trappetrinnet være.
  2. Mål 2,9 cm til hver side av midten. Målet til høyre er bretten "baksiden" av trappa. Målet til venstre er bretten på forsiden av trappetrinnet.
  3. Legg så på 1 cm mot venstre for hvert neste trappetrinn. 
  4. Skjær langs de røde strekene (3,9 cm lange kutt, legg gjerne på 0,5-1 mm i hver ende)
  5. Bruk et pregeverktøy langs brettelinjene.
  6. Brett langs brettelinjene. Dette er litt knotete.
Innerkortet er festet til et nøyaktig like stort ytterkort. Til slutt er alle paneler og deler montert.

Håper supergutten blir fornøyd med bursdagen!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar