onsdag 25. februar 2015

Digitale stempler

Digitale stempler gir helt andre muligheter enn vanlige stempler. Jeg liker dem fordi jeg selv bestemmer størrelsen, de er relativt billige, stemplene tar ikke opp plass på hobbyrommet og det tar kort tid å lete igjennom stemplene for å finne et passende motiv. Det siste forutsetter selvfølgelig velordnet lagring på pc'en...

En annen fordel er at det er forholdsvis lett å sette sammen flere motiver så lenge det digitale stemplet er en png-fil og selve motivet ikke er gjennomsiktig (har hvit bakgrunn). Png-filer er bildefiler der motivet allerede er "klippet" ut av bakgrunnen/bildeflaten. Her en forklaring på hvordan man kan gjøre det i Word. Denne fremgangsmåten fungerer ikke for jpg-filer siden hele bildeflaten har en ugjennomsiktig hvit bakgrunn. Jeg bruker Photoshop Elements 13, og med litt grunnleggende kunnskap i bilderedigering er det lett å kombinere både png og jpg-filer. Det er imidlertid viktig å passe på at man ikke endrer på hvert enkelt motiv, siden det er beskyttet av opphavsrett.
I mange tilfeller får man både jpg- og png-filer (noen ganger med og uten gjennomsiktig motiv) ved kjøp av et digitalt stempel.

Her er 4 ulike digitale stempler fra Make it Crafty satt sammen til ett motiv i PSE 13.
Ulempen med digitale stempler er at de må skrives ut og dermed krever bruk av pc og skriver. I tillegg begrenses mulighetene for å bruke papirrester og til å stemple over flere ark.

Det fungerer helt fint å skrive ut på en standard blekkskriver og fargelegge med alkoholbaserte tusjer som for eksempel Copics.

Jeg bruker ofte Word når jeg skal skrive ut motivene og fordeler flere stempler utover arket. Det er lurt å tenke litt igjennom hvordan motivene skal brukes med hensyn på avstand mellom hvert enkelt motiv. Som regel reduserer jeg margene eller velger å plassere objektet foran teksten (da kan bildet plasseres hvor som helst uavhengig av linjer) slik at jeg kan utnytte papiret bedre.

Den enkleste metoden for å flytte margene i Word er å holde musepeker over linjalen (rød pil)
slik at den blir en pil som peker i begge retninger. Venstreklikk, hold nede og dra for å flytte margen.

Plassere bilde foran teksten: Høyreklikk på bildet, velg bryt tekst og Foran tekst. Bildet kan da plasseres hvor som helst i dokumentet ved hjelp av musa. Det er da unødvendig å flytte margene for å utnytte arket bedre. Motivene er Great Day to Fish, One Cool Cat (begge Whimsy Stamps) og King for the Day (Mo's Digital Pencil).
Utvalget av digitale stempler (digital stamps, digistamps, digis) begynner å bli stort. Her er mine favoritter (i alfabetisk rekkefølge):
Disse har også mye fint:
Alldressedupstamps, artbymiran, Beary Wishes, Bugaboo Digi Stamps, craftsUprint, Fitztown, Hannah Lynn Art & Design, Lacy Sunshine, La-La Land Crafts, Lavinia Stamps, Little Miss Muffet Stamps, Milk N Coffee Digital Stamps, MoonFlower Digistamps, Pink Cat Studio, Sassy Studio Design, Saturated Canary, Scrapper’s Delights, Simply B Stamps, Sweet'n Sassy Stamps, Sweet Pea Stamps og Teddy Bo & Co er andre nettbutikker med fine digitale stempler. Noe for enhver smak. Personlig er jeg ikke så glad i fantasy, grovt overdimensjonerte hoder og hår, men det finnes noe av dette her også.
 
Nye momsregler i EU har dessverre ført til at enkelte nettbutikker har sluttet å selge digitale stempler. Et eksempel er Whimsy Stamps, de solgte mye fint, inkludert Wee Stamps, som var en av mine favoritter. Håper at de kommer tilbake!

PS: Produsentene er dessverre ofte ikke så flinke til å navne eller merke de digitale filene sine med produsentnavn og navn på stempelet. Det kan gjøre det vanskelig å huske hvor de kommer fra. Det kan man løse ved å lage en mappe for hver produsent eller legge til opplysningene i filnavnet. For jpg-filer kan man legge opplysningene i bildefilens Egenskaper, men dette fungerer dessverre ikke for png-filer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar