lørdag 11. april 2015

Tre nøster til besvær - gimpet skjerf

Det er penger å spare på å kjøpe på salg, det lærte jeg av Mamma. Det hun ikke var like flink til å lære bort er forutsetningen om at du faktisk har bruk for det du kjøper, og at du kjøper den mengden du har bruk for... Heldigvis begynner egenerfaring å få denne viktige nyanseringen til å synke inn. I mellomtiden har jeg i mange år slitt med hva jeg skal lage med tre nøster blått Sandnes Alpakka garn som jeg kjøpte for 25 kr nøstet under et besøk på fabrikkutsalget til Sandnesgarn. Et røverkjøp! Tre nøster må jo være nok til noe brukbart.

Det er det ikke.

Det er i hvert fall ikke lett å finne noe det er fornuftig å bruke tre nøster alpakkagarn til. Etter mye leting, og 15 cm heklet skjerf med store hull av et halvt nøste (90 cm skjerf blir litt kort...), ble løsningen å finne frem gimpegaffelen. Etter den første remsa regnet jeg på bredden og krøp til korset (les: garnbutikken), jeg trengte et nøste til, men valgte å variere med et annet garn.
Skjerfet blir ca. 18 cm bredt og 180 cm langt (uten frynser).

Garn:
130 g Sandnes Alpakka (marine, farge 5575, 50g = 110 m), tilsvarer litt under 3 nøster
40 g Viking Alpaca Maya (gråblå, farge 727, 50 g = 160 m), tilsvarer litt under 1 nøste
Skjerfet blir ca. 18 cm bredt og 180 cm langt (uten frynser).

Oppskrift:
Gimp 4 remser med 400 løkker med marine på gimpegaffel med bredde 5 cm. Bruk fastmasker og heklenål nr. 4.

Gimp 2 remser med 400 løkker med blågrå på gimpegaffel med bredde 4 cm. Bruk fastmasker og heklenål nr 4.

Tips:
Merk hver 50. eller 100. løkke etter hvert.

Så langt det er mulig; unngå å skjøte garn underveis (fordi det er enklest). For dette mønsteret holder det å skjøte en gang (i en mørk remse hvis man begynner på nytt nøste for tre av remsene). Der det må skjøtes hekles fastmasken med garn fra gammel og nytt nøste (dvs. dobbelt garn).

Gimpegaffelen blir etter hvert full og noe av remsa må "slippes løs". Det går fint å bare ta deler av remsa av gaffelen, men siden man hele tiden snur på gimpegaffelen blir det fort mer jobb når man skal sette sammen remsene (løkkene rotes til). Et tips er å vikle remsa forsiktig rundt nederste del av gimpegaffelen og feste med sikkerhetsnål. Det kan være nyttig å trekke en lang tråd (lengre enn skjerfets antatte lengde) gjennom hver av løkkeradene før remsa tas av gaffelen. Da får man bedre kontroll på at alle løkkene ligger samme vei senere.

Når gimpegaffelen blir for full, bruker jeg en nål til å trekke en tråd gjennom løkkene
før jeg tar remsa av gaffelen og vikler rundt nederst på gimpegaffelen.
Fletting av remsene:
Remsene flettes sammen i rekkefølgen mørk - lys - mørk - mørk - lys - mørk.
De mørke og lyse remsene settes sammen ved at to og to løkker flettes i hverandre med heklenåla. Pass på å starte med motsatt farge på hver side av den lyse remsa slik at det blir symmetri (se bildet av de sammenflettede remsene under).
Sett en sikkerhetsnål eller lignende i de siste to løkkene på enden, de festes med frynsene til slutt.

Remsene i ulik farge flettes sammen med to og to løkker.
De to mørke remsene i midten flettes sammen med tre og tre løkker. Det går ikke helt opp på enden, men det kan skjules når frynsene settes på. Sett en sikkerhetsnål o.l. i den siste på enden.

De midteste to remsene flettes sammen med tre og tre løkker.
På kantene flettes to løkker med de to neste oppover. Sett en sikkerhetsnål o.l. i de to siste på enden.

Fletting på kantene.
Slik blir mønsteret i skjerfet når alle remsene er satt sammen.
Sette på frynser:
Det er satt på 13 frynser i hver ende av skjerfet.
Frynsene er laget av to tråder mørkt garn og en tråd lyst. Vikle garnet rundt en A4 blokk o.l. (13 ganger for det lyse og 26 ganger for det mørke garnet) og klipp garnet i hver ende av blokka, da får man ca like lange tråder. Finklippingen tas til slutt når frynsene er knyttet på.

Frynsene festes i fletteløkkene og i midten av hver remse ved å knyte dem på som på et knyttet teppe. Ta med de løse garnendene fra midten av remsene i frynsene som knytes på der.

Til slutt klippes frynsene slik at de blir like lange.

Frynsene før de er klippet jevnt.
Ferdig! Her stemmer fargene best med virkeligheten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar